Home / Malaysia Broadband / 4G LTE / #SyokSendiri? MCMC claims 94% 4G LTE Coverage in Malaysia [Commentary]

#SyokSendiri? MCMC claims 94% 4G LTE Coverage in Malaysia [Commentary]

The current 4G coverage in Malaysia is now at 94%, if the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) is to be believed.

MCMC-building-HQ-cyberjaya-2

The regulator of Malaysia’s Telecommunication industry made a statement that the level of 4G coverage in the country reached 94% in August 2021, compared to 91.8% in September 2020.

It also stated that national average mobile broadband speeds reached 29.14Mbps and showed an increase compared to 25Mbps previously.

However, MCMC has yet to disclose on how it managed to reach a conclusion of the 94% 4G LTE coverage in Malaysia, and the national average speed of 29.14Mbps. Perhaps this is a little #SyokSendiri attitude by the Malaysian regulator?

When it posted the statement about 94% 4G LTE coverage in Malaysia on its official Facebook page, the post attracted over 800 comments from Malaysians, with a huge number of the comments disagreeing with MCMC.

Here’s the thing about coverage measurement. Its theoretical. Meaning it does not necessary represent actual coverage experience by consumers. This is also clearly mentioned by the Telcos.

Celcom has the following disclaimer for its 4G coverage map: “All data provided is for informational purposes only. Actual service coverage, quality and availability may vary according to factors such as system limitations, topography, blockage, indoor coverage, phone and modem model. Services are provided on as available basis and please note that information provided here is not a guarantee of service availability.”

Maxis coverage map has the following disclaimer, “All coverage maps are provided for informational purposes only based on mathematical permutations. Actual service coverage, quality, and availability may vary based on factors such as system limitations, topography, indoor coverage, phone and modem model. Information provided here is not a guarantee of service availability. Services are provided on the best effort basis.

In other words, actual/usable 4G coverage in Malaysia, with strong signal strengh, capable of high speed Internet, may only be around 45% in reality.

Let’s look at 4G coverage statistics from the top 3 Telcos in Malaysia. As of June 2021, Digi’s 4G LTE human population coverage was at 91.8% and Celcom at 93%. Malaysia’s self claimed No.1 Network, Maxis also reports 93% coverage. All these coverage stats are based on the lowest signal measurement (likely at -110dBm), which translates to 1 signal bar or no signal bar at all on certain smartphones.

How did MCMC conclude that Malaysia has a 4G LTE coverage of 94%?

In Singapore, the Infocomm Media Development Authority (IMDA), which is similar to MCMC, has its own coverage measurement throughout the country. Based on a minimum signal strength measurement of at least -109dBm, IMDA surveyed Nationwide Outdoor Areas, Road and MRT Tunnels and Inside Buildings. As 4G coverage in Singapore reached over 90% about 5 years ago, the IMDA is now focused at Quality of Service (QoS) standard for 4G services. The IMDA also disclose its own data on International Internet Capacity, International Transmission Capacity Owned, number of in-buildings tested for 4G coverage, among other interesting data.

Under IMDA’s 4G QoS framework, mobile operators are required to achieve a service coverage of > 85% per building. For buildings that have failed IMDA’s compliance standard, mobile operators will have a period of four months to improve the coverage within the buildings. In comparison, there don’t seem to be any data from MCMC for in-building coverage requirement?

As for the national average mobile Internet speeds in Malaysia, MCMC appears to be taking the data from United States (US) based Ookla. All numbers from Ookla (Speedtest) are based on crowdsourced data and could possibly be manipulated by speed testing in a controlled environment, ensuring only high speed results are submitted. Why can’t MCMC do its own independent speedtest?

Here’s what Malaysians are saying about MCMC on its Facebook page:

Royster Velian Koyoi
Ramai lagi ketawakan statement tu. Agak2 la 94% tu ???

Ewan Tawil
Kenyataan syok sendiri…???

Yoel Fredrik
FAKE 100%

Arnol Musli
Jgn buat lawak la.MCMC..??

IZ RiZz
MCMC ko patut baca sendiri la semua pengguna komplen tahap kualiti perkhidmatan yg xcapai standard, bkn syok sendiri je. patut jabatan korg ni saman je telco2 sampah mcm ni. come on ni zaman it teknologi tinggi bukan mundur mcm zmn dlu . internet penting masa kini. tu la payah dpt staff tua mereput xpHam2 kepentingan internet jd perkara terpenting

Khairul Ahmad Fitri Suhaimi
94% tu dari sumber mana ya?

Aleysius Raymond Juda
Tak pasti jangan kongsi…

Rahmat Mokhtar
Fake news hahaha

Mohd Mahzuz Khumaini
94% ke 99.4%? Harap periksa balik data ye. Terima kasih.

Mohd Qamarul Fikri
Pembohong la luuu..keja nak sedap je buat aduan la apa la..turun padang la woi spotcheck rasa sendiri masalah tu..bangang

Aideel Jeffri
Apa benchmark awak tentukan 94% ni? Mohon penjelasan

Mohd Azhar
Info based on pembekal rangkaian ke? Dah tengok actualnya macamana?

Alx Alfie
Lucu la… 2021 dh skrg.. byr line tiap bulan… tpi service mcam taik bg kt pelanggan.. kbnykan kwsan di srawak tiada liputan.. wlau di bandar pon line 4G teruk..

Zarma Nurhaidan
Serius la….94%??Mana angka dpt ni…Felda Bukit Goh pun line maxis mcm duduk dalam Gua

Kennedy Yusop
data syok sendiri. kerani mana la korang amik compiled data. ini blh dikira menyebarkan berita palsu.

YS Tan
kenyataan palsu keh?

Humam Azmi
admin nk kena report bawah akta skmm. berita tipu..

Khuzaimi Jaffar
pembohong kuat

Najib Zailani
Ni Fakta ke Auta ni? Dah macam cakap ahli politik la pula

Hannah Joslin
Mohon SKMM turun lapangan melihat sendiri apakah benar 94% itu Tilly dengan situasi sebenar.

Dunia Dasuki Kie
line internet slow,MCMC kena kaji sama.saya duduk 2 negeri,pulau pinang dan kedah.di penang kawasan kg tapi dalam pekan line slow nak mompos.di kedah kawasan daerah baling kawasan kg ,line internet ada tali loading saja.apa kejadah nya.line celcom.
macam mana MCMC kata 94% calaian 4g.

Samsul Mie
94% kelakar lah. Nk capai 50% pon tak de …data mana ambik nie…??..kawasan tembqngau BERA pahang nie internet slow amat …boleh gi bncuh kopi dulu tunggu loading nye ….tolong la pantau kawasan Pm pak long nie

Mohd Firdaus Ishak
Maksudnya kampung aku tergolong dalam 6% tu la..bukan takat 4G, 3g pun kdg ja dapat.. ni dah tamatkan 3G, xpa kami pakai logo E..xpun Logo G..

Marcus Gundi
Oh Tuhan , kau bukalah mata bagi orang yg zalim dan menipu ni. Kalau tak dapat buka mata kau ambilah nyawa. Di Sarawak kawasan luar bandar dan pedalaman mana ada 4G. Jadi janganlah letak seluruh negara 94%.

Eddie Izaddi
Dalam rumah dapat 3G walaupun diluar rumah dapat 4G kira camne tu ya? Berapa kali report kt telco, alasan dia ‘tower 1 lagi dlm pembaikan’ padahal dah berlarutan 2-3 tahun..

Ajid Yajid
What thee….
Hell..
Seyesla sini pon selow xkn dh capai 94%
Location : kmpung btu 4 spintas
Line STILL MCM SIAL?

Muhammad Afham
Buat test bawah pencawang ke?

Hardinal Izhar Cctv
Mohon terima aduan2 kami di pedalaman dan atas bukit..rangkaian cantik hanya dipekan2 dan bandar2 sahaja

Aabdulsamri abdulsamat
Yg 6 % lagi tu kat kawasan rumah aku kot yg cuma 5km dari lapangan terbang antarabangsa kota Kinabalu

Fauzi Karim
Macam sembang jer…. Ni pun line tengah problem

G Vicky Nesh
Berapa juta mcmc dapat daripada syarikat telco di malaysia? Cuba citer sikit… nampak sgt kena suap ni.

Sylvester Safring
Seluruh Negara? Nak buat keje skloah Sampai masuk hutan naik bukit tinggi2 semata-mata nk dapatkn liputan Internet. 3g pun sukar dpt .ini kan 4g.

Mohd Yahya Kasnan
Dah buat aduan, utk kwsn kg ni … feedback diterima “liputan di kawasan anda telah dinaik taraf” tp hakikatnya sama je pon, line slow mcm biskut, kjp ade kjp xde… jgnlh buat kenyataan palsu…

Jeffry Munan
4g pun 4g lah. Yang kami ni jangankan 4g, H+ pun susah hendak dapat. Pabila ditukar kepada 4g apa yang kami dapat adalah E.

Syahabudin Mustafa
Yelah lgi 4 persen tu hk sabah srwk kali. Labuanpun xleh nk cover penuh, cmna? 5km dri bndrpun xleh nk cover. Report2 dh buat, sma alsn congested towerla. Walau tower duk less then 1km. Ahhh terpnjang plak, psl dh busik dlm ati ni, tggu line padu mcm tuggu setan muncul, kjap nmpak kjap x. Setan btol. Byr utk higspeed. Dpt less thn 10mbps. Setan2 je dpt 15mbps. Hmmmmm

Azrin Shah
94% Kawasan Berpenduduk ya… Jangan keliru pulak… Kawasan hutan dan ceruk tak berpenduduk, Tidak Tentu adanya liputan… Jgn nanti ada komplen pulaj..pergi hiking dan memancing takde coverage…

Khair Al Hakimin
Org dulu dulu pernah berpantun
“Siakap senohong selama ikan duri,
Cakap bohong lama lama mencuri”
Sekian dari saya.
Ikan Duri

Santai Bosssque Tyenn
Jangan kan 4G,
3G,2G,1G pun tida.0G saja ada.TQ..banyak kawasan pedalaman tiada rangkaian telekomunikasi bosss…

Muhammad Hazir Zulkifli
Sembang.3G pun hidup segan,mati X mahu.4G lagi la teruk walaupun dok dikawasan Kepala Batas,Penang.Selalu kena tukar kpd 3G sbb 4G coverage teruk sangat.

Muhammad Ezry
agaknya kampung aku tergolong dlm baki 6% tu

Najmi Farisham
Di kampung saya, masih H+

Amri Azmi
Hmmm.. Agak meragukan.. betul ke.. tak kan kami nak dapat 4G kena duduk luar rumah.. bila masuk ke dalam rumah dapat 3G.. tahun depan hanya 4G

Farahani Misran
Biar betul data ni. Nampaknya kampung aku yg 6% tu la. Kau jangan suruh aku buat aduan lagi. Dah bosan dah. ?

Phang Khai Siang
Liputan ada, tetapi kekuatan amat rendah. Cuma atas bumbung atau luar rumah dapat signal.

Harvard Wong
No way. My area don’t barely have 4G signals. Kesihan

Masrini Hashim
4% = sabah

Joelvin Justop
Adei sakit jantung aku terbaca

Faizal Affandi
Kampong saya masih belum lg 4g.. kampong batu 21 batu kurau.. masih 2G.. bila nk upgrade ke 4G..

Kazama Malek
kalau berani buat soal selidik kepuasan hati pengguna la, hahaha

Muhammad Firdaus
Pagoh dekat belah kampung weh, line semua H+ tK kira telco.. Macamne leh kata 94%

Khairul Hafif Azman
Apa tu tipuu,

Adwin Lee
Mungkin sabah tidak termasuk dalam 94% 4G liputan??

Mohd Allif Mohamad Idris
Kami diluar bandar kg2 masih line teruk walaupun byr bill sama dgn org bandar… klau 94% org kampung dpt nikmati internet yg baik… tp hanya kabar dari rupa… #TansriAnuarMusa

Noradzhar Anua
liputan dah 94% tapi KUALITI liputan 4g macam mana? kena ambil kira juga tu.. banyak telco tipu disitu. tambahan pula di kwsn pinggir bandar.

Kena Redha
Ni lawak ke der

Samly Gontol
??????94%??????wow..magic..means pedalaman pun kuat line sudah ni..tapiii just 15km dri pekan pun tidak dpt???data dari mana ambi ni..Amerika????

Jimmy Ng CM
MCMC talk only. For poor coverage areas that I’ve reported, MCMC just throw it back to Maxis and Maxis just say sorry

Karnadi Subadi
Ini satu penipuan paling nyata. Datang sabah please.

Loo Kok Ming
Sry, ada 4g pun, Line lambat sangat dan putus putus. Tempatnya bukan dalam hutan, tapi kawasan perumahan.
Komplen 15 tahun masalah tak selesai

Mamat Kay
MCMC pun patut kena kongsi benda betul, benda pasti.

Mahran Che Ahmad
Sembang boleh la 94%… Realitinya… Haram !!

Patrick Lojiwin Tsen
Dari mana dia dapat info ini …94 %..

Mamat Kay
MCMC pun patut kena kongsi benda betul, benda pasti

Ilmu Wan
alhamdulillah, setelah panjat bumbung rumah dapat jugak line 4g 1 bar .. admin ni budak twitter haritu ke

Mujahid Syabab
haha sembang.
ni tgh bandar kuantan, line digi slow amat. bayar 150 monthly, report berapa kali sama. SKMM buat apa? setakat duk update FB dgn gambaran palsu, tapi rata2 pengguna di semua tempat hadap masalah. bahagian sembang SKMM no 1

[PDF] – Facebook Comment Screenshot of MCMC Posting
[PDF] – MCMC Media Statement on 94% 4G Coverage in Malaysia

Disclaimer: This is a commentary and a personal view of the writer.

About Kugan

Kugan is the founder of MalaysianWireless. He has been observing the mobile industry since 2003. Connect with him on Twitter: @scamboy